Kunst ondergaan is fijn en 52% van de Nederlandse bevolking doet aan actieve kunstbeoefening. GroenLinks koestert dit en wil dit verder faciliteren.

In Wormerland is een mooi cultureel aanbod met bijvoorbeeld De Kaasfabriek, Stichting Pook in het Dorpshuis in Oostknollendam, de concerten in Jisp, de kunst- en poëzieroute van Veldwerk in de Schaalsmeerpolder en het Door het Lint Festival en sinds kort ook theater in dorpshuis 1456 in Wijdewormer.

Ondersteuning van deze podia, evenementen en de culturele verenigingen door de gemeente is belangrijk. Daarnaast ziet GroenLinks graag, dat door samenwerking onderling de lokale kunst- en cultuursector wordt versterkt. Om kunst voor iedereen bereikbaar te houden willen wij dat op alle basisscholen budget aangevraagd kan worden voor een jaarlijks kunstproject. Zo krijgt ieder kind, ongeacht zijn of haar achtergrond toegang tot kunst, op voorwaarde dat het project zo mogelijk door een lokale vakdocent, culturele instelling of kunstenaar gegeven wordt. Op deze manier verbeteren we ook de lokale culturele infrastructuur.

Ons rijke verenigingsleven zorgt ook voor de broodnodige sociale cohesie in Wormerland. En de jaarlijkse Buurtcamping die dankzij een motie van GroenLinks georganiseerd zou worden zal vanaf 2022 doorgang vinden. Inwoners ontmoeten elkaar hier, krijgen de kans om hun talenten te laten zien en hebben een minivakantie in eigen dorp.

 

Wat gaan we doen:

  • Huidige culturele instellingen, verenigingen en evenementen blijven ondersteunen,
  • Oprichting van een kunst- en cultuurfonds voor aanbieders van kunsteducatie incl. lokale kunstenaars en instellingen, onderzoeken,
  • Kunst- en cultuureducatie op onze basisscholen stimuleren door geld beschikbaar te stellen voor een kunstproject naar keuze van een lokale vakdocent of kunstenaar,
  • Zorgen dat de Buurtcamping wordt georganiseerd om de sociale cohesie binnen Wormerland een impuls te geven.