GroenLinks Wormerland brengt een notitie uit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Het is een analyse van de situatie waarin wij terecht zijn gekomen. Maar ook een opsomming van alternatieven die we met elkaar, inwoners, ondernemers en instellingen samen met de politiek moeten bespreken. Zodat wij koers zetten naar een mooie toekomst.
Maandag 7 december jl. stond een bericht in het dagblad van Noord-Holland dat de commissaris van de koning Oostzaan en Wormerland adviseert een fusie aan te gaan met de gemeente Zaanstad. Een paar maanden daarvoor kwamen berichten naar buiten over problemen in de ambtelijke organisatie, genaamd OVER-gemeenten, van Wormerland en Oostzaan. De gemeente Landsmeer wil fuseren met de gemeente Waterland. Waterland heeft begin 2020 besloten zelfstandig te blijven en Landsmeer kan geen fusie partner vinden.
De taken van de gemeenten veranderen en nemen snel toe. Bezuinigingen na de crisis in 2008, de decentralisatie van het sociaal domein in 2015, de invoering van de omgevingswet formeel per 2022 en de start van de energietransitie in 2019. Al deze taken vergen veel slagkracht en capaciteit van de ambtelijke organisatie. Regionale samenwerking is meer en meer vereist. De rijksbijdrage loopt terug ondanks de toenemende taken. Dat betekent dat bij veel gemeenten, en ook in Wormerland, de begroting onder druk staat. Met name door de steeds maar oplopende kosten voor Jeugdzorg en WMO en de financiële eisen die de ambtelijke organisatie vraagt. Bezuinigingen in Wormerland zijn in 2021 onvermijdelijk.
De gemeente Wormerland is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Wormer (Wormer/Oostknollendam en Spijkerboor), Wijdewormer en Jisp. In 2009 is de gemeente Wormerland een ambtelijke fusie aangegaan met de gemeente Oostzaan. In 2018 stelde de provincie Noord-Holland de bestuurskracht van Wormerland en Oostzaan aan de orde. Beide gemeenten kozen voor een zelfevaluatie-onderzoek met als centrale vraag Zijn Oostzaan en Wormerland, inclusief hun samenwerking in OVER-gemeenten, voldoende krachtig om hun zelfstandigheid te behouden? Deze vraag werd in 2019 voorzichtig met ‘ja’ beantwoordt. De provincie verwierp het rapport, als zijnde te weinig analytisch en abstract met onvoldoende onderbouwde conclusies en aanbevelingen. Bij de provincie waren de zorgen over de duurzame toekomstbestendigheid van beide gemeenten toegenomen.
Al deze ontwikkelingen leiden ertoe, dat de bestuurlijke ontwikkelingen en de toekomst van de gemeente Wormerland in een stroomversnelling komen. Inwoners en politiek moeten met elkaar in gesprek over hoe zij de toekomst van onze gemeente voor zich zien. Dit gesprek kan niet langer worden uitgesteld. Blijven wij zelfstandig, en tegen welke prijs? Is de ambtelijke fusie tussen Oostzaan en Wormerland in OVER-Gemeenten nog wel van deze tijd? En is fusie met andere gemeenten op termijn noodzakelijk? Of zijn er nog andere mogelijkheden om regie te houden over onze eigen voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de federatie-gemeente?
GroenLinks Wormerland doet als eerste politieke partij een aanzet om deze discussie op gang te brengen door de notitie ‘WORMERLAND OP WEG NAAR DE TOEKOMST - een bestuurlijke verkenning met behoud van het succes uit het verleden’ uit te brengen. U kunt de notitie hieronder downloaden. Zie het als een analyse van de situatie waarin wij terecht zijn gekomen. Maar ook als een opsomming van alternatieven die wij met elkaar, inwoners, ondernemers en instellingen samen met de politiek moeten bespreken. Zodat wij koers zetten naar een mooie toekomst.
Deze notitie is tot stand gekomen door de inbrengen van fractiegenoten en leden van onze partij. Er is veelvuldig overleg geweest met omliggende gemeenten, het bestuur en met vertegenwoordigers van de provinciale afdeling. Gedegen, op feiten berust en met links naar informatiebronnen om onze visie te ondersteunen. Maar vooral bedoeld om de discussie aan te gaan.
GroenLinks Wormerland
Elly Fens fractie gemeenteraad
Jan Stevens voorzitter bestuur