Wat is de MRA ook alweer?

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een samenwerkingsverband tussen 32 gemeentes, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Vervoerregio Amsterdam. De MRA is een discussieplatform die zich bezighoudt met problemen die groter zijn dan de gemeentegrenzen. Deze problemen kunnen we beter samen aanpakken dan alleen. De MRA houdt zich bijvoorbeeld bezig met economie, woningtekorten, duurzaamheid en bereikbaarheid.

Motie 'Kunst, cultuur en erfgoed'

De eerste ingediende motie betreft kunst, cultuur en erfgoed. Deze sector krijgt door de coronacrisis harde klappen. De MRA stelt als doelen om cultuurparticipatie in de hele regio te stimuleren én om te ondersteunen in het toekomstbestendig maken van cultuur- en erfgoedinstellingen. Wij zijn bang dat het budget dat daar voor is bedacht in de huidige coronatijd niet meer genoeg is. Terwijl deze doelen juist nu ontzettend belangrijk zijn. Voor we iets aan het budget kunnen doen, moeten we natuurlijk eerst weten of het inderdaad te weinig is. Daarom vragen we de MRA dit te onderzoeken.

Motie 'Meningsvorming Wormerland'

De tweede motie heet ‘meningsvorming Wormerland’ en is wat diverser. Deze motie is samen met de PvdA, D66, VVD en het CDA ingediend. Een voor ons heel belangrijk punt uit de motie, is de oproep om zo veel mogelijk kennis te delen over de bodemdaling in het veenweidegebied. Wormerland is namelijk echt niet de enige die dit probleem heeft. Verder roepen we op dat het capaciteitsprobleem binnen het thema ‘Landschap’ opgelost moet worden. Er worden nu kansen laten liggen en dat is zonde. Ook vragen we aandacht voor de verbetering van fietsverbindingen tussen landelijke gebieden. De plannen tot nu toe gaan namelijk alleen maar over fietsverbindingen tussen steden en van de steden naar de landelijke gebieden. Ten slotte vragen we om een onderzoek naar het verband tussen mobiliteit en woningbehoefte. Wanneer infrastructuur beter wordt en reistijden afnemen, kan het natuurlijk zo zijn dat mensen liever buiten de stad gaan wonen. Dit kan de woningbehoefte dus veranderen. Het is goed om dat te onderzoeken.