Stichting De Poelboerderij is in financiële zin een selfsupporting vrijwilligersorganisatie. Haar inkomsten worden voornamelijk gerealiseerd door het organiseren van vaarexcursies, het geven van natuuronderwijs aan scholen, het realiseren van activiteiten voor kinderen in de Zaanse en Wormerlandse omgeving, het verhuren van de locatie en ten slotte uit bijdragen van onze donateurs ofwel Vrienden van De Poelboerderij.

Een Vriend zijn is kort gezegd een donateurschap waarbij betrokkenheid met het wel en wee van De Poelboerderij als bezoekerscentrum van het Wormer- en Jisperveld hoog genoteerd staat. Een Vriend ondersteunt met een kleine bijdrage alle activiteiten van De Poelboerderij en stelt De Poelboerderij in staat om haar doelstellingen te continueren: natuurvoorlichting, natuureducatie en veldwerk. En zeker zo belangrijk, ook het kunnen voortzetten van die zelfstandige status van de organisatie met ongeveer 130 vrijwilligers.

Word vriend van De Poelboerderij

GroenLinks ondersteunt al sinds de oprichting van de Poelboerderij de activiteiten van de vrijwilligers. Uiteraard langs politieke weg maar natuurlijk zijn GroenLinksers in Wormerland allemaal Vriend van De Poelboerderij of als vrijwilliger betrokken bij de werkzaamheden in het veld. Juist in verkiezingstijd is het zaak de inwoners van Wormerland te wijzen op de prachtige natuur die wij hebben zodat wij deze in stand kunnen houden. Daarom doet GroenLinks een beroep op de inwoners van Wormerland: vul het formulier in op de website van De Poelboerderij en word vriend door jaarlijks een donatie te doen ten behoeve van het onderhoud van onze natuur.

GroenLinks standpunten ten behoeve van Landschap en Milieu.

Wormerland heeft binnen zijn grenzen gebied van grote landschappelijke waarde. Wormerland vormt een groen gebied met unieke veenweidegebieden en droogmakerijen tussen de stedelijke gebieden van Amsterdam, Zaanstad en Purmerend. De instand houding daarvan is zeer belangrijk. Wormerland houden we duurzaam en groen, natuur blijft natuur, zowel binnen als buiten het gebouwd gebied. Er is daarom ruimte voor ontwikkelingen als deze geen schade aanbrengen aan de natuur en het leefgebied van planten en dieren. Grootschalige recreatie willen we niet maar het potentieel kan meer en beter benut worden voor toerisme. Opbrengsten daarvan kunnen ingezet worden voorbehoud en versterking van het gebied. De Poelboerderij speelt een grote rol bij het in stand houden van de veenweidegebieden en kan in de ogen van GroenLinks ook een (bege-)leidende rol spelen in recreatie en toerisme in ons gebied.

 

  • Meer aandacht voor de versterking van het Wormer-en Jisperveld
  • Bevorderen duurzaam toerisme (zoals wandelgebied,klein schalige recreatie, fietsroutes, kanoroutes, kamperen bij de boer, elektrisch varen)
  • Behoud agrarisch karakter Engewormer
  • Geen (grootschalige) woningbouw en aanleg infrastructuur die het karakter aantast van het groene gebied (geen verkeersstromen door de Engewormer, de Engewormer is autoluw)
  • Promotie en facilitering van nieuwe vormen van energie (energiecoöperaties)
  • Overleggen met partners (o.a.ondernemers, corporaties en detailhandel) over duurzame productie, bouw en duurzame producten
  • De mogelijkheden van afvalscheiding uitbreiden
  • Opstellen van een bomenbeleidsplan
  • Bevordering fietsgebruik en faciliteiten voor fietsers