De politiek warmt zich op voor de gemeenteraadsverkiezingen. De coalitie partijen VLW en SP worden onder vuur genomen door de oppositie en SP en VLW moeten zich dan verdedigen en schieten vanuit de heup. Zo gaat dat.
Ik schreef enige tijd geleden een openbrief in het Noord-Hollands Dagblad met kritiek op de beide wethouders, en dan vooral de solistische en halsstarrige houding van wethouder Hendriks. Dat leverde wat reacties op van mensen die vonden dat ik voorbij ging aan de goede eigenschappen van deze wethouder. Enige excuses van mijn kant zijn dus op zijn plaats want iedereen weet dat wethouder Hendriks een lopend archief is en moeiteloos informatie uit zijn geheugen haalt, zelfs als die informatie van lang geleden is. En ook weet iedereen of heeft gemerkt dat wethouder Hendriks bijzonder ijverig is en zich altijd blijft inzetten voor de burgers van Wormerland. Maar ik had geen commentaar op die goede eigenschappen, ik had commentaar op zijn manier van wérken, zijn gedrag. En nu zie ik weer een paar voorbeelden waaruit blijkt dat hij een verlammende invloed heeft op de raad, commissies en projectgroepen en daarmee de veroorzaker is van uitstel of afstel van belangrijke besluiten.
Tevredenheid van burgers
De gemeente heeft medio 2013 een onderzoek laten doen naar de tevredenheid van de burgers over de gemeentelijke organisatie en de diensten die de gemeente verleend. Recentelijk is het resultaat van dit onderzoek gepubliceerd. VLW heeft op haar website een goede uitleg van de resultaten beschreven. En natuurlijk staat het de fractie van VLW vrij om daar zelf conclusies aan te verbinden. Het gaat dan om deze passage: “Interessant voor de “politiek” zijn de resultaten van het onderdeel “gemeentelijke organisatie”. In dit onderzoeksdeel wordt de mening gevraagd over de invloed van de kiezer op wat er in de gemeente gebeurt, over het gevoel zichzelf door de gemeenteraad vertegenwoordigd te voelen, in het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders, in het waar maken van beloften door het college en over de vraag of de gemeente goed wordt bestuurd.”
Verderop in het stuk worden de conclusies met de lezer gedeeld:
“Het vertrouwen in het college is gegroeid van 42% in 2011 naar 45% in 2013.”
en
“Punt van zorg is echter wel dat veel inwoners zich niet goed vertegenwoordigd voelen door de gemeenteraad en dat het percentage “tevredenheid” zelfs is gedaald.”
En dat was nou precies mijn punt in de brief in het NHD: de raad functioneert niet. De conclusie die VLW geeft verwijst naar al het gedoe rondom de MFA. Maar als VLW en SP écht goed luisteren naar de burgers in Wormerland, kunnen ze ook tot een andere conclusie komen. Namelijk dat het solistisch, halsstarrig en autoritair gedrag van deze wethouder maakt dat de raad niet kán functioneren!
Bagger
Deze week ontvang ik een uitnodiging voor de 4e klankbordbijeenkomst in het kader van het baggeren van het Wormer- en Jisperveld. Maarten Stultjens, een betrokken projectgroeplid uit Jisp schrijft in een reactie aan het college en de raad de volgende passage: “De projectgroep is een jaar bezig geweest om een samenstel van maatregelen te vinden die voor alle gebruikers acceptabel is. Maatregelen die per saldo positief zijn, maar voor niemand zonder nadelen. Het bestuur van de Gemeente Wormerland heeft in dit proces een zeer slechte rol gespeeld. In eerste instantie is door wethouder de Groot akkoord gegaan met een strekdam midden op de Poel aan de zuidzijde zonder dat er afstemming met de gebruikers en bewoners heeft plaats gevonden. Daarna heef wethouder de Groot steun gegeven aan een voorstel zonder dat daarbij zorgvuldig is afgestemd met collega wethouder Hendriks en de bewoners van het IJsbaanterrein. Wethouder Hendriks heeft de rietoever vervolgens onterecht betiteld als ‚bebouwing’. Dit heeft geleid tot een situatie waarin aan de zuidzijde geen enkele maatregel meer geaccepteerd wordt door de bewoners. De toezegging van de heer Hendriks om samen met mevrouw de Groot te zoeken naar een oplossing is niet gestand gedaan”. Nou doet ie het dus weer! Solistisch gedrag. Zonder samenwerking met zijn ambtenaren of collega of de projectgroep, forceert hij een vergaand besluit. Een besluit dat tot gevolg kan hebben dat 15 miljoen euro werk omgezet kan worden in bagger in het Zwet.
Controle Commissie
En dan is daar de Controle Commissie onder leiding van GroenLinks fractievoorzitter Jan Stevens. Een belangrijk orgaan dat in opdracht van de raad, financiële stukken beoordeelt op inzichtelijkheid en betrouwbaarheid en daarover advies uitbrengt aan de raad. Jan Stevens heeft zijn voorzitterschap van de Controle Commissie met onmiddellijke ingang neergelegd. Niet vanuit een politieke overweging (de commissie functioneert goed) maar omdat hij grote principiële bezwaren heeft over de bestaande verhouding tussen het college en deze raad. Want wat is er aan de hand? De raad heeft de portefeuillehouder financiën (wethouder Hendriks) geen strobreed in de weggelegd in zijn doen en laten. De coalitiepartijen SP en VLW steunen de wethouder namelijk onvoorwaardelijk en leggen het advies van de commissie naast zich neer. Daarmee heeft de raad zich de belangrijkste taken uit handen laten spelen en de rechten van de raad fundamenteel laten aantasten. Het is alweer alleen wethouder Hendriks die bepaalt.
Conclusie
Een bestuurder die karren trekt is goed. Een bestuurder die sámen karren trekt is veel beter. En houdt dat ook langer vol. Het is tijd voor een nieuw bestuur. Een bestuur dat écht wil samenwerken en bestaat uit mensen die leiderschap tonen.
Harold Halewijn
Lijsttrekker Gemeenteraadsverkiezingen 2014