Tijdens de laatste raadsvergadering op 16 december zijn twee voorstellen behandeld om hotels te bouwen. Deze hotels zouden respectievelijk naast de Burgerking bij de A7 (Hotel Wormerland) en op het sportcomplex van AZ er tegenover (Hotel Kalverschans) moeten komen. Deze voorstellen zijn in de vorige college periode ook al eens ingebracht. De gemeenteraad heeft destijds besloten geen medewerking te willen verlenen aan het wijzigen van de bestemmingsplannen. De nieuwe coalitie heeft hier echter een andere mening over en daarom werd het onderwerp weer opgevoerd.

GroenLinks heeft ten opzichte van de andere coalitiepartners (VVD, CDA en PvdA) een afwijkende mening. Er zijn nooit bezwaren geweest tegen het bouwen van Hotel Kalverschans. Dit hotel wordt namelijk gebouwd op bestaand bebouwd terrein, de manage Kalverhoek op het sportcomplex. Deze manage zou volgens de plannen worden gesloopt en op deze plaats zou dan een hotel verrijzen. De situatie vandaag is natuurlijk wel veranderd want met de komst van AZ zal er verkeerskundig het een en ander gaan veranderen. Als in de toekomst de beloftenelftallen van AZ hier gaan trainen en hun wedstrijden gaan houden, levert dat een aanzienlijke hoeveelheid (auto en bus) verkeer op. En met de komst van een hotel op het complex, zal dit nog verder toenemen. Een extra complicerende factor is dat wielrenvereniging DTS zich sterk benadeeld voelt door eventuele wijzigingen in toegangswegen e.d. De wielerbaan wordt dan immers onderbroken en dat kan een gevaarlijke en ongewenste situatie opleveren. Reden voor GroenLinks om het onderwerp nog even aan te houden en de ontwikkelaar én de gemeenten Zaanstad en Wormerland de tijd te geven om met een integraal verkeersplan te komen waarbij ook de nodige aandacht aan het DTS probleem wordt besteed.

Hotel Wormerland

Heel anders keek GroenLinks aan tegen de realisatie van Hotel Wormerland naast de Burgerking. Dit hotel wordt namelijk gebouwd in de groene natuurzone van de Wijdewormer. En al ligt het hotel nog zo dicht tegen de rijksweg A7, groen is groen en daar moet je van afblijven. GroenLinks was destijds ook niet blij met de komst van de Burgerking en vond het daarom vorig jaar ook onverstandig om de hotel ontwikkelaar medewerking te verlenen. GroenLinks maakt nu echter deel uit van de coalitie en onze coalitie partners willen dat er wél serieus wordt gekeken naar de mogelijkheden voor de bouw van dit hotel. Het hotel Wormerland zou immers werkgelegenheid gaan bieden aan zo'n 40 medewerkers én het past in de visie die de coalitie heeft ten aanzien van het vergroten van toerisme en andere economische ontwikkelingen. Onverkort vasthouden aan onze principes zou dus tot tegenstand van de andere coalitiepartners kunnen leiden.

In het verkiezingsprogramma heeft Groenlinks gesteld dat alles dat wij doen en willen bereiken, getoetst moet worden aan duurzaamheid. Wij zijn dus van mening dat als ontwikkelaar Prowinko met een ontwerp komt dat aandacht geeft aan duurzaamheidsaspecten, Groenlinks alsnog akkoord kan gaan. Waar kun je dan aan denken?

  1. Het hotel moet opgaan in de omgeving en als het ware onzichtbaar zijn gezien vanuit de polder. Dit betekent dat het gebouw zeker niet hoger mag zijn dan het talud van de A7 en omgeven moet worden door bomen en struiken. Bomen en struiken die notabene ook het fijnstof kunnen vangen dat in de lucht vrijkomt door het verkeer op de A7. Nog mooier zou het zijn als het schuine dak aan de noord-zijde van het gebouw een zogenaamd sedumdak wordt. Een dak begroeid met gras en mos waardoor het vanzelf een groene uitstraling verkrijgt en dus werkelijk past in de groene wijdse omgeving. Een sedumdak heeft ook een waterbergende werking en het werkt isolerend tegen warmteverlies voor het gebouw. Dit zijn dus toevoegingen die ook een voordeel opleveren voor de exploitant van het hotel.
  2. Het hotel zou energie neutraal moeten zijn. Dat kan bereikt worden met zonnepanelen op het zuidelijk dakvlak en een warmtepomp installatie die gebruik maakt van aardwarmte. Ook zou het hotel enigzins verdiept gebouwd kunnen worden. Daarmee voldoet het aan het eerdere uitgangspunt dat het laag moet blijven én het levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de energieconsumptie.
  3. Het gebouw zou moeten worden opgetrokken met duurzame recyclebare materialen volgens het cradle-to-cradle concept. Dus geen beton, steen en giftige verven maar afbreekbare natuurlijke bouwstoffen. Het verwerken en scheiden van geproduceerde afvalstoffen en riolering moet op eigen terrein beginnen.
  4. De parkeerplaats moet gehandhaafd blijven als carpoolstrook en de parkeerplaats moet hinderlijk strooilicht van rijdende auto's tegengaan zodat de weidevogels die er naast leven, hier geen hinder van ondervinden.
  5. En als we het hebben over werkgelegenheid, hoe zou de exploitant kunnen bijdragen aan de participatie wetgeving? Kan dat door bijvoorbeeld onderhoudscontracten af te sluiten met Baanstede? Afspraken maken met de gemeente Wormerland, voor zover dat binnen de wetgeving mogelijk is?
  6. En tot slot, hoe past dit in het integrale verkeersplan dat ook opgezet moet worden voor AZ en hotel Kalverschans?

GroenLinks heeft er op aangedrongen om met deze aspecten rekening te houden en ziet dan de gewijzigde plannen graag tegemoet. In plaats van principieel 'Nee' zien wij liever straks een hotel gebouwd worden waarvan we met z'n allen kunnen zeggen: 'Kijk, dat is nou een prachtig voorbeeld van duurzaamheid, geheel in de gedachten van GroenLinks!"