Op 26 mei 2014 heeft het KNMI een rapport aangeboden aan staatssecretaris Mansveld van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In het rapport “KNMI’14 Klimaatscenario’s” heeft het KNMI een viertal scenario’s voorgerekend voor de toekomstige klimaatverandering in Nederland. Met de klimaatscenario’s van het KNMI kunnen de gevolgen van klimaatverandering in kaart worden gebracht om het belang en de urgentie van aanpassingen aan een veranderend klimaat te duiden. De KNMI’14-klimaatscenario’s maken het mogelijk om een inschatting te maken van de risico’s en kansen in een veranderd klimaat voor verschillende sectoren, zoals waterbeheer, gezondheid, energievoorziening, mobiliteit, landbouw en natuur. Hiermee leveren de KNMI’14-klimaatscenario’s een bijdrage bij het nemen van besluiten voor een veilig en leefbaar Nederland.

De voorbije weken is in de Zaanstreek verschillende malen duidelijk geworden waar de klimaatverandering op lokaal niveau toe kan leiden. Door extreme regenval zijn er onder andere overstromingen geweest in Saendelft en Westzaan en zijn enkele toegangswegen afgesloten geweest.

Zoals bekend is het lokaal opvangen en het kunnen bergen van hemelwater van essentieel belang om in geval van overvloedige regenval, het water kwijt te kunnen. In woonwijken, waar over het algemeen minder sloten en greppels zijn, spelen tuinen van particulieren, bomen en openbaar groen een belangrijke rol in het kunnen bergen van water. Tuinen verstenen echter in een hoog tempo en ook het bomenbestand (met name grote bomen) neemt af met als gevolg dat er minder water door de bodem geabsorbeerd kan worden.

  1. Heeft het college notie genomen van dit rapport?
  2. Is het college zich bewust van de kans dat deze overlast ook in Wormerland kan ontstaan?
  3. Zo ja, zijn de risico locaties (wegen, ontsluitingswegen en rotondes, afwatersloten, e.d.) binnen onze gemeentegrens in kaart gebracht en kunt u deze delen met de raad?
  4. Zo nee, is het college voornemens om hier alsnog werk van te maken?
  5. Welke mitigerende maatregelen heeft de gemeente al genomen om de kans op wateroverlast m.b.t. deze risico locaties te voorkomen?
  6. Is ons rioleringsnetwerk van zodanige omvang dat er geen knelpunten zijn of zijn er op voorhand al locaties bekend waar het rioleringsnetwerk wel voor problemen kan zorgen?
  7. Welke maatregelen ziet het college voor zich om burgers te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid in het behouden van tuinen en bomen als waterberging?
  8. Welke extra maatregelen ziet het college in de toekomst nog op de gemeente af komen, rekening houdende met de uitkomsten van het KNMI rapport dat een horizon schetst voor de komende 25-50 jaar. Bijvoorbeeld uitbreiding van rioleringsstelsel, op diepte brengen en houden van sloten e.d.

In de schriftelijke beantwoording heeft het college aangegeven op de hoogte te zijn van het KNMI rapport en de risico's die daarin zijn beschreven. Op dit moment is er echter geen aanleiding om het Gemeentelijk Riool Plan te herzien en wordt hiermee gewacht tot 2017. GroenLinks vraagt zich af of dit niet te laat is gezien de recente voorbeelden en volgt de situatie kritisch.