Iedereen spreekt mee, iedereen doet mee. Dat is de titel van het coalitie akkoord dat GroenLinks heeft gesloten met het CDA, de VVD en de PvdA. Wij zijn nu 6 maanden onderweg en het college is voortvarend aan de slag gegaan met een aantal lastige dossiers. De botenhuizen in Knollendam, het baggeren in het Wormer- en Jisperveld, de MFA, de Zaanbrug en natuurlijk niet te vergeten de drie decentralisaties hebben in meer of mindere mate de aandacht gekregen die deze dossiers verdienden.
Voor ons ligt nu een begroting 2015 en verder. Een begroting die een weerspiegeling moet zijn van de duurzame ambities die deze coalitie en het college heeft voor de resterende 3 ½ jaar en die vastgelegd zijn in het coalitie akkoord. En ook een begroting die ruimte kan bieden voor politieke idealen. Want die zullen er zijn. En dan moet een begroting natuurlijk ook die financiële ruimte daarvoor bieden.
Voorzitter, de fractie van GroenLinks heeft met belangstelling de aangeleverde stukken met betrekking tot de begroting 2015 bestudeerd en besproken. Wij danken het college en haar team van medewerkers voor een helder boekwerk dat overzichtelijk en goed leesbaar duidelijkheid geeft over de financiële positie van onze Gemeente Wormerland. Een financiële positie die gelukkig op orde is mét een sluitende begroting die samen de mogelijkheid bieden om stappen voorwaarts te maken. Dank ook voor het in één schuiven van de vele programma’s in zes heldere hoofdthema’s. Vooral met het oog op het Sociaal Domein en de Maatschappelijke Participatie krijgt de raad en de burger nu een goed beeld waar het geld aan wordt besteed.
Wij zijn ook blij met de teruggedraaide bezuinigingen die anders door onze burgers gevoeld zouden worden. Zoals de bezuinigen van het vorige college VLW en SP op zwembad en sporthal, de GGD, de kinderboerderij en WonenPlus. Daar voor in de plaats zijn kleine bezuinigingen gepresenteerd op de eigen bedrijfsvoering en kunnen verdere besparingen worden gerealiseerd als de ambtelijke organisatie Overgemeenten zich weet uit te breiden met extra partners.
Voorzitter, toch ook een kleine waarschuwing aan het college en de raad. Want wij zijn van mening dat er in de meerjaren begroting een risico zit in 2017 en 2018. Het positief saldo, vooral in 2017, kon wel eens fors minder zijn als de uitbreiding van Overgemeenten vertraging oploopt. Gelukkig blijkt ook uit de begroting dat wij dat wel zullen overleven. Maar toch, het college, en ook de raad, zal zich moeten inspannen om nieuwe partners te vinden voor Overgemeenten.
Zoals ik in mijn opening al aanhaalde is er veel tijd gaan zitten in een aantal belangrijke dossiers. En dat heeft blijkbaar gevolgen gehad voor de duurzame ambities die deze coalitie heeft. Want als wij kritisch naar deze begroting kijken, vinden wij die wat flauw, weinig inspirerend. Er worden geen ambitieuze plannen gepresenteerd die een bijdrage leveren aan de geest van de coalitie, laat staan plannen die passen bij de ambities die GroenLinks heeft. Je zou zelfs kunnen stellen dat door het ineen schuiven van de programma’s, de duurzaamheidsparagraaf en het milieubeleid er wel erg bekaaid zijn afgekomen.
Wist u dat in 2007 de voltallige raad heeft ingestemd met het voorstel van GroenLinks om te participeren in de millennium doelstellingen? Tijdens de vorige college periode hebben verbeteringen op het gebied van duurzaamheid en armoedebestrijding in onze ogen maar weinig aandacht gekregen. GroenLinks vindt het daarom jammer dat er in de begroting voor 2015 en verder geen duurzame initiatieven zijn opgenomen die deze thema’s behandelen. Alleen op het gebied van internationale samenwerking komen wij een reservering tegen. Welke eigenlijk een budgetje is dat overlopend is van 2014.
Waar lezen wij de specifieke aandachtspunten voor burger participatie en burger ondernemerschap, het oprichten van corporaties voor zorg en energie of innovaties op het gebied van de dagbesteding in het sociale domein? En waar vinden wij de reserveringen ten behoeve van een betere afvalscheiding. En hoe zit het met recreatie en toerisme en de lokale economie in zijn algemeenheid en duurzame ontwikkelingen op het gebied van Ruimtelijke Ontwikkeling?
Begrijpt u mij niet verkeerd, ik ben niet negatief over de begroting maar positief kritisch. GroenLinks wil wat meer ambitie en vooral hoger inzetten op het thema duurzaamheid. Wij zijn van mening dat er bezuinigd kan worden op enkele uitgaven door eerst te investeren in verduurzaming. Wij zullen vanavond daarom enkele voorstellen doen om duurzaam te investeren.
En er kan geïnvesteerd worden. Want als wij kijken naar de algemene reserve dan bedraagt deze op dit moment zo’n 5 miljoen euro. De raad heeft ooit vastgesteld dat de algemene reserve minstens 10% van de begroting dient te zijn. De begroting groeit door de drie decentralisaties naar 31 miljoen euro waardoor een algemene reserve van 3,1 miljoen voldoende zou moeten zijn. Er is dus geld beschikbaar voor nieuwe initiatieven. Waarbij wij best de kanttekening willen maken dat je geld alleen zou moeten investeren als het rendement oplevert. Zo houden wij de financiën immers gezond.
In het coalitie akkoord heeft GroenLinks een aantekening gemaakt ten aanzien van het jeugdbeleid. Omdat wij willen waken om burgers ongefundeerd te labelen, vragen wij ook nu weer aandacht voor onze jeugd. Werd onze jeugd eerst consequent gekoppeld aan verstoring van openbare orde en vernielzucht, nu is het jeugdbeleid in z'n geheel opgenomen in het Sociaal Domein. Wij zullen daarom met een amendement komen om het jeugdbeleid op te splitsen en het jeugdbeleid dat kan worden beschouwd als bevorderend voor maatschappelijke participatie dan ook in die paragraaf op te nemen.
Tot zover de mening van GroenLinks ten aanzien van de begroting 2015-2018.
Wij kijken uit naar een productieve en constructieve discussie met de raad en het college.